Poznaj kilka faktów o kwasku cytrynowym

Kalkex to 100% cytryna

Zastanów się czy znasz działanie syntetycznego kwasku cytrynowego? Czy kupowanie tańszych produktów jest ważniejsza od twojego zdrowia?

Jeżeli szukasz sprawdzonego kwasku cytrynowego sprawdź nasz wpis na temat Naturalnego kwasku cytrynowego Kalkex Ha-RA lub kontynuuj czytanie.

Ogólnie utarło się, że kwasek cytrynowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Dobry jest w kuchni przy przygotowywaniu napojów, do sałatek w łazience do odkamieniania pralki, mycia wanny i armatury.

Pewna znana mama piosenkarka w swoich programach i w wielu programach tv na temat eko porad poleca młodym mamom naturalny kwas cytrynowy do odkamieniania, mycia sanitariatów, armatury, etc. Postanowiłam sprawdzić działanie i prawdziwy skład owego “naturalnego kwasku cytrynowego”.

Zamówiłam kwasek w sklepie internetowym i po kilku dniach otrzymałam ładnie zapakowaną przesyłkę z kilogramowym kwaskiem. Na stronie sklepu internetowego przeczytałam uważnie co i jak mam robić. Doczytałam, że kwasem jest w 100% naturalny i pochodzi z Polski. Bardzo mnie zaintrygowało, że duże opakowanie kwasku cytrynowego jest dość tanie bo tylko kilkanaście złotych i  gdzie w Polsce jest produkowany.

Zadzwoniłam do sklepu gdzie zamówiłam kwasek cytrynowy w celu dowiedzenia się jaki jest skład kwasku bo jestem alergiczką i staram się unikać alergenów.

Pan, który ze mną rozmawiał nie potrafił mi pomóc i nie do końca wiedział co jest w składzie. Zadzwoniłam do kolejnego sklepu internetowego, w którym ten sam kwasek cytrynowy jest również sprzedawany. Po raz kolejny nie uzyskałam odpowiedzi na moje pytania, ale dowiedziałam się kto jest importerem.

Importerem? Przecież jest z Polski – pomyślałam.

Udało mi się również uzyskać dokument poświadczający skład i kraj pochodzenia tzw ” świadectwo kontroli jakości”. Jest to obowiązkowy dokument jaki posiadają produkty importowane spożywcze i takie, z którymi człowiek ma kontakt.

Wyszukałam w internecie dane importera i zadzwoniłam. Udało mi się porozmawiać z bardzo miłą panią, która wyjaśniła mi, że ten “naturalny kwasek cytrynowy” sprowadzają z Chin i jest całkowicie syntetyczny czyli z 100% kwasem cytrynowym nie ma nic wspólnego.

Wykonałam kolejny telefon, tym razem do osoby, która odpowiedzialna jest za sprzedaż w kraju nieszczęsnego “naturalnego kwasku cytrynowego”. Zadałam Panu pytanie w jaki sposób jest pozyskiwany kwasek cytrynowy bo na stronie sklepu napisane jest, że jest w 100% naturalny. W moim rozumowaniu oznacza to, że jest wytworzony z prawdziwej cytryny bo przecież cytryna jest naturalna. Powiedziałam Panu, że nie prawdą jest podane pochodzenie kwasku bo wiem od importera, że pochodzi z Chin. Pan był bardzo zaskoczony tym co powiedziałam.

Poprosiłam, aby opis kwasku na stronie sklepu zmienił bo to nieuczciwe. Pan tłumaczył mi się, że wystarczy gdy jeden składnik jest naturalny aby napisać o nim NATURALNY. Mocno zaprzeczyłam. Na stronie sklepu w komentarzach napisałam swoją opinię, ale administrator nie opublikował mojego wpisu. Zdziałałam tylko tyle, że z opisu wykreślono zapis, że pochodzi z Polski. Zawsze to coś 🙂

Poniżej tabela ze świadectwa kontroli jakości “naturalnego kwasku cytrynowego”, który kupiłam. Przeczytaj uważnie.

Zadajesz sobie pewnie teraz pytanie dlaczego sprzedawcy kłamią? Wszyscy wiedzą, że są sprzedawcy i “sprzedawcy”, ale o tym napiszę innym razem.

Wróćmy do kwestii różnicy pomiędzy naturalnym kwasem cytrynowym a kwaskiem cytrynowym.

Nadal miałam ogromny niedosyt wiedzy na temat kwasku cytrynowego czyli E330. Co to tak naprawdę jest? Na pierwszy rzut oka różnicę widać czytając dane w tabeli.

Na moje szczęście “wujek google” szybciutko mi pomógł zaspokoić mój głód wiedzy.

Natrafiłam na bardzo ciekawy artykuł, którego fragment pozwolę sobie zacytować.

Kwasek cytrynowy można znaleźć teraz, od paru lat, prawie w każdym przetworze! Nawet we wszystkich pożywkach dla niemowląt, nawet w przetworach, które z natury rzeczy i tak są już kwaśne! Nawet w przetworach gdzie już dodano parę innych kwasów, potrzebnych czy nie to obojętne, ale niejednokrotnie widziałem artykuły spożywcze, do których dodano dwa różne kwasy, a kwasek cytrynowy, jako trzeci na dokładkę!

Nigdy bym się nie domyślił, czym kierują się producenci dodając kwasek cytrynowy do przetworów, prawie do wszystkich przetworów znajdujących się na półkach sklepowych, gdybym nie zetknął się przypadkiem z rodakiem, pracującym swego czasu w jakimś „tajnym” instytucie naukowym w USA.

Robiono tam doświadczenia z działaniem kwasu cytrynowego na pracę neuronów w mózgu. Stwierdzono, że kwas cytrynowy (syntetyczny, oczywiście) narusza system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych. Inaczej mówiąc, jest w stanie z normalnego człowieka zrobić… bezmózgowca” …

źródło: 1

Polecam również stronkę http://lepszezdrowie.info/konserwanty_i_ulepszacze.htm gdzie opisane są wszystkie składniki dodawane do żywności. Po przeczytaniu gwarantuję, że włos ci się zjeży.

Przeciwników i zwolenników syntetycznego kwasku cytrynowego jest wielu. Prawdą jest, że to co jest naturalne jest zdrowsze i bezpieczniejsze. Naturalna cytryna nie zaszkodzi dodana do herbaty, czy w postaci soku do sałatki. W codziennym sprzątaniu już nasze prababcie znały szerokie zastosowanie kwaśnego soku z cytryny, jak w łatwy i bezpieczny dla zdrowia sposób wyczyszczą zlew czy wannę.

Do sprzątania w domu łazienki, sanitariatów polecam od dawna sprawdzony w 100% naturalny Kalkex, czyli kwas cytrynowy, pozyskany z prawdziwych cytryn. Jest bezpieczny dla skóry rąk. Ulega całkowitej biodegradacji. Samoczynnie usuwa tłuste zabrudzenia, osady mydła, kamień osadowy, wapń, kamień moczowy – niszczy drobnoustroje.

więcej o Kalkexie przeczytasz tutaj

Nie reklamy powinny być twoim doradcą, a wiedza i doświadczenie.

Dzisiaj nie ma już problemu z kupieniem dobrych produktów. W telewizji i w prasie jest coraz więcej na temat jakie produkty warto wybierać. Apeluję. Proszę czytaj etykiety. Proś sprzedawców o dokumentację produktów. Sprawdzaj co jest w składzie produktów. Czytaj na forach opinie bo warto dbać o siebie i swoich najbliższych. Szkodliwa chemia jest teraz wszędzie, ale posiadanie podstawowej wiedzy pomaga w codziennych zakupach i właściwych wyborach tylko tego co zdrowe i bezpieczne.

24 komentarzy o “Poznaj kilka faktów o kwasku cytrynowym

  1. Ludwika P. mówi:

    Dzień dobry. Dawno temu kupiłam Kalkex (w Niemczech – wychodziło taniej). Jeszcze trochę mam. Teraz kupuję kwas cytrynowy prod ciechgroup w sklepie internetowym po 8,50 zł za 1 kg. Kalkex u Was kosztuje 220,00 zł za 1 kg (to jest 37 kg żywych cytryn). W wikipedii wyczytałam jak się produkuje kwas cytrynowy. Jestem ciekawa jak jest produkowany Kalkex. Czy 100% sok z cytryny to produkuje się podobnie jak 100% kawa rozpuszczalna?

    • Grażyna Szyfter mówi:

      Witam Pani Ludwiko,

      Pamiętam ze szkolenia sprzed ponad 20 laty, że trzeba ok. 30-33 kg cytryn aby otrzymać 1kg kwasu cytrynowego. Do tego dochodzi skomplikowany proces wytworzenia, który w biochemicznej metodzie jest dość skomplikowany i drogi.Ha-Ra produkuje kwas z czystych cytryn.

      Producent, którego Pani wspomina nie podał w swojej karcie charakterystyki surowca. A surowcem do produkcji kwasu cytrynowego mogą być otręby, wytłoki z trzciny cukrowej, wadliwa melasa buraczana lub trzcinowa i inne odpadowe surowce roślinne.

      Aktualnie znikoma ilość kwasu cytrynowego otrzymywana jest z czystych zdrowych cytryn czy czystych owoców cytrusowych właśnie ze względu na skomplikowany proces technologiczny oraz cenę.

      Każdy kwas cytrynowy posiada taki sam wzór chemiczny. Z nim jest jak z najpopularniejszą witaminą C. Pozyskana syntetycznie ma taki sam wzór chemiczny jak Witamina C pozyskana z czystych biologicznie warzyw i owoców. W dalszych oznaczeniach chemicznych ta pierwsza jest prawoskrętna , a ta naturalna lewoskrętna. Naturalną organizm nasz wchłania w całości i jest dla nas zbawiennym antyoksydantem, natomiast Witaminę C syntetyczną wchłania w ilości ok. 30%, resztę wydala.
      Powracając do kwasu cytrynowego – wydajność 100% naturalnego jest bezwarunkowo wyższa niż każdego innego.

      Tragiczne skutki przynosi działanie syntetycznego kwasku cytrynowego, którego wszędzie pełno. Nie wiem jak można tak ludzi truć.

      • Ludwika P. mówi:

        Bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź. Drążę dalej temat. Wysłałam pytania o producenta do “ECOSPA” oraz “Zrób sobie krem” (z tego źródła mam kartę i opis). A kwas cytrynowy, który kupiłam za pośrednictwem sklepu wtwoimdomu to kwas cytrynowy jednowodny – spożywczy 99,99% (tak jest na etykiecie).

        Do spożycia kwasu cytrynowego nie używam (wolę cytryny) tylko do czyszczenia różnych rzeczy w łazience i kuchni. W połączeniu z sodą oczyszczoną – do czyszczenia muszli klozetowej albo przepychania rur. Jeżeli miałabym używać soku z cytryny to przeniosę się na ocet.

        Pozdrawiam serdecznie

        • Grażyna Szyfter mówi:

          Co mam powiedzieć gdy wiem … w czym dzieło?

          Nie należy o konkurencji mówić źle więc zamilknę.

          • Ludwika P. mówi:

            Dzień dobry.
            Kończę debatę o kwasie i kwasku cytrynowym. Wczoraj dostałam dwie odpowiedzi; jedna od “pupus.pl”, że sprzedają nie kwas a kwasek cytrynowy pochodzący z Chin. Drugi sklep (ZSK) stwierdza, że ich produkt jest całkowicie bezpieczny.

            Mam jeszcze małe pudełko kwasu cytrynowego “Ha-Ra”, który używam do czyszczenia rzeczy mających styczność z jedzeniem (czajnik, ekspres do kawy). Używam go bardzo rzadko, bo wodę do picia przepuszczam przez dzbanek filtrujący. Jak będzie promocja to sobie produktu dokupię.

            Napiszę teraz o produktach, które moim zdaniem są bardzo dobre i rewelacyjne. A dlaczego? Dlatego, że są takie jak w opisie.

            I tak: Płyn pielęgnacyjny Ha-Ra; wszystkie ściereczki i myjki do okien, których nie zastąpi nic. Jeszcze jest bardzo dobra pasta do skór, która pięknie pachnie miodem i doskonale czyści.Mniej lubię, ale używam, włókna podłogowe. Dlatego, że są sztywne i długą schną (kłopot w zimie). Pomocne jest wiaderko, dobrze wyciska ale jest ciężkie. Rękawic używam bardzo rzadko (wolę ściereczki). To tak z grubsza.

            Pozdrawiam serdecznie

  2. chemik mówi:

    Przeczytałem powyższe bzdury, zapewne sponsorowane i do łez rozbawiło mnie czyszczenie armatury kwaskiem pozyskanym z cytryn…
    Całość to super reklama stukrotnie przedrożonego kwasku cytrynowego, ciekawe ile dostał za nią autor wpisu?
    Kwas cytrynowy, w przeciwieństwie do askorbinowego (wit. C) NIE MA odmian lewo i prawo skrętnych i jeśli nie jest zanieczyszczony, nie różni się NICZYM od tego z cytryny. I nie jest produkowany typowo chemicznie, lecz z udziałem szczepów pleśni, podobnie zresztą jak ser. Owszem, pleśń używana do produkcji kwasku zdrowa nie jest, ale w prawidłowym procesie nie przedostaje się do produktu finalnego, tak więc można zapłacić 15 pln/kg lub też kilkaset, zależnie od poziomu odporności na fałszywe sugestie. Jednak jeśli kogoś “kręcą” pozory i cena, to efekt placebo zrobi swoje. Pamiętam sprzed lat sytuację: znajomy kupił sobie magnetyzer paliwa do samochodu. Pod jego nieobecność wymontowałem urządzenie, a po miesiącu niby o niczym nie wiedząc zapytałem jak tam zużycie benzyny. Oczywiści zmalało, ok 0,6 l/100 km. Naprawdę zmalało, choć cudowne urządzenie leżało u mnie w szufladzie. Dlaczego? Po prostu podświadoma sugestia sprawiła, że jeździł “lżejszą nogą”, chcąc samemu sobie udowodnić sensowność zakupu magnetyzera. Tak samo cudowne własności Kalexu, miłe panie po prostu częściej sprzątacie i mocniej przyciskacie ścierkę, nawet o tym nie wiedząc…

    • Grażyna Szyfter mówi:

      Chętnie przypatrzę się Pańskim łzom i chętnie wysłucham Pańskiego rechotu.
      Wprzódy jednak dziękuję, iż Pan zauważa i popiera fakt, że mocno przedraża ten, kto pod etykietą naturalnego kwasu cytrynowego sprzedaje sprowadzony z Chin syntetyczny kwasek cytrynowy. Cenowo wyprodukowanie 1 kg kwasku cytrynowego syntetycznego i 1 kg kwasu cytrynowego naturalnego ma się tak do siebie jak cena rumu do rumaka lub cena konia do koniaka. Szkoda, że nie przeczytał Pan artykułu ze zrozumieniem.
      Dalej widzę, że specjalista od sprzątania przedni to Pan nie jest. Tęgi doradca – też nie, bo cóż więcej niż ból dłoni kobieta może osiągnąć dociskając szmatkę do armatury. No i niby czemu to kobiety mają sprzątać częściej i dociskać te szmatki. Po cichutku jeszcze jedno dodam – współczuję znajomym mieć kolesia intryganta miast przyjaznego doradcę.

      Co by czasu swego i Pana nie marnować powiem jedno:
      Panie chemik – nie domniemaj – sprawdź!

      Kalkex jest w 100% wyprodukowany z owoców cytrusowych. Moc natury nie ma sobie równych.
      Nie ma cudów! Jest natura. Są osiągnięcia nauki! Są widoczne gołym okiem efekty – tego się zaczarować nie da.

      Z szacunkiem, specjalnie dla Pana – pasjonatka natury – Grażyna Szyfter

  3. derk mówi:

    Rozważanie blondynek o czymś o czym nie mają pojęcia. Kwasek cytrynowy jest produkowany metodą fermentacji i nie jest syntetyczny. Syntetyczny kwasek cytrynowy jest możliwy do wyprodukowania ale jest droższy 17 razy od tego produkowanego przez pleśń Kropidlaka czarnego.
    Napij się syntetycznego wina i zagryź syntetycznym plackiem drożdżowym 😉

    • Grażyna Szyfter mówi:

      Więcej sarkazmu w Twoim poście niż merytoryki. Jeśli potrafisz wybronić wyższość syntetycznego kwasku cytrynowego nad pozyskanym z czystych, naturalnych owoców naturalnym kwasem cytrynowym, zrób to. To miejsce do tego służy. Odkryj się i wykaż się. Grażyna Szyfter

      • Qwerty mówi:

        Metoda fermentacji jest naturalna, gdyby wiedziała Pani o czym sie wypowiada, wiedziała by o tym. A całe to naturalne to wiara w elfy wróżki i jednorożce, cząsteczka kwasu cytrynowego jest nie do odróżnienia jaka metodą została wytworzona, czy synteza, czy fermentacja czy syntezą w komórce cytryny (tak komórka syntetyzuje swoje składniki). Co Pani robi jest zwykłym bełkotem dla naiwnych, bez podstawowej wiedzy z zakresu podstawowych nauk przyrodniczych. Dla mnie dopuszcza sie Pani oszustwa, nie wiem czy świadomego, czy nie bo uwierzyła w bajki które głosi.

        • Admin Ha-Ra Polska mówi:

          Widzę, że jest Pan zwyczajnie niegrzeczny. Wskazana jest Panu praca z emocjami, i w tym zakresie życzę Panu sukcesu. Pozdrawiam

  4. Paweł mówi:

    A mnie ciekawi tylko jeden z parametrów przedstawionych w tabeli “Świadectwa Kontroli Jakości”. Ile osób zwróciło uwagę na to, że “Zawartość głównego składnika” wyrażona w procentach wynosi od 99,5 do 101. (: do 101%. 🙂

      • Qwerty mówi:

        Bzdura. W specyfikacji jest kwas cytrynowy jednowodny i jako taki jest badany na zawartość, jeśli zbadamy kwas cytrynowy bezwodny metodą dla jednowodnego…. będzie miał TADAM ponad 100%. Takie podstawy analityki chemicznej.

        • Admin Ha-Ra Polska mówi:

          Szanowny Qwerty dwoisz się i troisz zupełnie niepotrzebnie. To, że formuła klasyfikacji nie odróżnia we wzorach chemicznych kwasu powstałego z naturalnych składników w żaden sposób nie znaczy, że kwas syntetyczny działa identycznie jak kwas wyprodukowany z naturalnych komponentów.
          Potwierdza to praktyka. I to wszystko.

  5. Ekspedytka mówi:

    Nie jem kwasku cytrynowego ale używałam go (syntetycznego)w kuchni i łazience i do prania i stwierdzam , że w tym zakresie sie sprawdza ,ostatni mój zakup był w listp 2020 r gdzie zakupiłam go na Allegro za 9,70/kg.Dzisiaj chciałam powtórzyc zakup ale cena mnie przeraziła – kosztuje od 30-40 zł /kg zalezy u jakiego allegrowicza, 200 % podwyżki w stosunku do ceny z roku 2020 kto zatem nas oszukuje i na nas zarabia ? premier czy sprzedawcy , podobno każe pisac do siebie o takich sytuacjach , więc napiszmy

    • Admin Ha-Ra Polska mówi:

      Rozumiem Pani rozczarowanie. Taka sytuacja NIGDY nie miała miejsca, NIGDY nie dotyczyła, nie dotyczy i NIGDY nie będzie dotyczyła sklepu na stronie http://www.hara.pl, ponieważ ja, Grażyna Szyfter jestem jego właścicielem. Tutaj wszystko jest rzetelne.
      Proszę swój żal przekazać tym sprzedawcom z Allegro, którzy Panią zawodzą. Pozdrawiam

    • Admin Ha-Ra Polska mówi:

      Daniel Domański 1998 – z kim i z czym chciałby Pan się kopać nie mając zielonego pojęcia o czym Pan pisze? Kto nadał Panu prawo do obrażania mnie i moich Klientów?
      Ma Pan problem i ze swoim bólem musi się Pan rozliczyć sam. Pozdrawiam i życzę awansu w rozwoju pańskiego ducha.

  6. Zielarz mówi:

    Kwas cytrynowy,cykl Krebsa….wszyscy pieknie pisza o tym wspanialym kwasie cytrynowym podajac te argumenty jako dowod na slusznosc gloszonych opini.Jak jest na prawde.Zaden z tzw . “Dietetykow” nie postaral sie sprawdzic sposobu produkcji tego “naturalnego” kwasku.Ale wszyscy zgodnie jednym glosem pisza : produkowany przy uzyciu naturalnych grzybow … Teraz najlepsze, czym sa te naturalne grzyby ktorymi ŻADEN dietetyk z bożej laski sie nie zainteresowal tylko powielaja bzdury wypisywane przez innych a dla niepoznaki inaczej skladaja zdania. Do produkcji rzeczywiscie uzywa sie naturalne “grzyby” a konkretnie : czarną plesń “aspergilus niger” ,kropidlaka czarnego….metabolity czarnej plesni to AFLATOKSYNA OCHRATOKSYNA ,najsilniejsze rakotworcze substancje organiczne. Nim zaczniecie mnie chłostac zajrzyjcie w internet. ps. Podobno potem jakos oczyszczaja produkt koncowy .😁 sprawdzcie jaka firma wynalazla ten sposob produkcji….☹️

    • Admin Ha-Ra Polska mówi:

      Najpiękniejsze jest to, że mógł Pan wyrazić swoją opinię, jak domniemam, posiłkując się wiedzą zaczerpniętą właśnie z Internetu. Mógłby Pan być może, być niezrównanym autorytetem w powyższym, podpisując się pod tym z imienia i nazwiska. Naturalny kwas cytrynowy o nazwie handlowej Kalkex Ha-Ra posiada aptekarską recepturę, i jest najsilniejszym naturalnym środkiem czystości do rozpuszczania kamienia wapiennego, który działa nad wyraz skutecznie, nie niszczy powierzchni, jest w 100% biodegradowalny, a jego opary nie atakują górnych dróg oddechowych – bo ich po prostu nie ma. Czym Pan czyści swoją toaletę i armaturę sanitarną? Zachęcam sprawdzić działanie 100% kwasu cytrynowego Kalkex Ha-Ra. Gwarantuję, że Pan będzie zadowolony i przyczyni się Pan równocześnie do ochrony naszych wód. Ziemia płacze. Ludzie umierają z braku wody.
      Pozdrawiam, Grażyna Szyfter

  7. Maciej mówi:

    Dzień dobry, mam pytanie.
    Wiem, że sprzedawany kwas cytrynowy jest przeznaczony do czyszczenia, ale biorąc pod uwagę, że jest 100% naturalny, uzyskiwany z cytryn, to równie dobrze mógłby być stosowany z powodzeniem w celach spożywczych z wynikami lepszymi niż ten syntetyczny czy produkowany na bazie fermentacji grzybów?? W końcu jest czysty i naturalny, więc co za tym idzie zdrowy i lepiej tolerowany przez organizm człowieka. Prosiłbym o opinię na ten temat.

    • Admin Ha-Ra Polska mówi:

      Witam Panie Macieju, tak z pełną odpowiedzialnością odpowiadam TAK. Może Pan stosować Kalkex nasz kwas cytrynowy naturalny, do celów spożywczych. Ja używam go między innymi do robienia dżemów. Pozdrawiam serdecznie, Grażyna Szyfter

    • Admin Ha-Ra Polska mówi:

      W naszej ofercie produktów czystościowych polecamy Kalkex do odkamieniania powierzchni, ponieważ jego moc rozpuszczania kamienia jest znacznie większa niż siła syntetycznego kwasku cytrynowego. Kalkex (zgodnie z opisem produktu na naszej stronie, tutaj: https://www.hara.pl/produkt/kalkex-1-kg/ posiada recepturę aptekarską i można go bezpiecznie stosować do celów spożywczych. Pozdrawiam, Grażyna Szyfter

Skomentuj derk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *